Ηλίας Παππάς: Οι κοινόχρηστοι χώροι στην Ηγουμενίτσα στη θεωρία του Δανού αρχιτέκτονα Jan Gehl



Οι κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν την καρδιά μιας πόλης. Είναι εκείνοι που οι πολίτες συναντιούνται,
αλληλοεπιδρούν και απολαμβάνουν την κοινότητα τους, δημιουργούν και σχεδιάζουν το μέλλον. Στην Ηγουμενίτσα, μια πανέμορφη πόλη, η ανάπτυξη κοινόχρηστων χώρων έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία καθώς για πολλά χρόνια αυτοί βρίσκονται σε παρακμή και είναι παραμελημένοι . Ένας από κορυφαίους αρχιτέκτονες και αστικούς σχεδιαστές που μπορεί να μας εμπνεύσει σε μια νέα αντίληψη για το δημόσιο χώρο είναι ο Δανός αρχιτέκτονας Jan Gehl. Οι αρχές του Gehl μπορούν να εφαρμοστούν για να δημιουργηθούν ανθρωποκεντρικοί κοινόχρηστοι χώροι στην Ηγουμενίτσα.

Η δύναμη των πεζών

Σύμφωνα με τον Jan Gehl, οι πόλεις πρέπει να είναι σχεδιασμένες για τους ανθρώπους. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για μια πόλη όπως η Ηγουμενίτσα, όπου οι πεζοί θα πρέπει να απολαμβάνουν ασφαλείς και ευχάριστες περιοχές κυκλοφορίας. Η δημιουργία πεζοδρομίων και η ανάπτυξη περιοχών αναψυχής και συνάντησης για τους πεζούς μπορούν να συμβάλουν στη επιτυχία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος για τους πολίτες

Η ενίσχυση της κοινότητας

Οι κοινόχρηστοι χώροι προσφέρουν τη δυνατότητα στους πολίτες να συναντιούνται και να αλληλεπιδρούν. Στην Ηγουμενίτσα, η δημιουργία ανοιχτών πλατειών, πάρκων και περιοχών πρασίνου μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της κοινότητας. Με την παροχή χώρων για κοινωνικές συναντήσεις, παιχνίδια και πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι πολίτες μπορούν να αισθανθούν πιο συνδεδεμένοι μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ένα ισχυρότερο αίσθημα κοινότητας. Η βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών κρίνεται επιβεβλημένη.

Η ενσωμάτωση των ποδηλατικών μέσων

Οι ποδηλάτες αποτελούν σημαντικό μέρος της κοινότητας μιας πόλης. Η δημιουργία κυκλοφοριακών οδηγιών και δικτύων ποδηλατοδρόμων, η εγκατάσταση παρκίδων για ποδήλατα  και η προώθηση μιας κουλτούρας ποδηλάτου μπορούν να ενισχύσουν τη χρήση των ποδηλάτων ως μέσου μετακίνησης. Ο Jan Gehl προωθεί την ιδέα ότι μια πόλη φιλική προς τα ποδήλατα δημιουργεί ένα πιο βιώσιμο, υγιές και κοινωνικό περιβάλλον.

Η ανάγκη για βιώσιμο σχεδιασμό

Ο Jan Gehl προωθεί τον βιώσιμο σχεδιασμό, που λαμβάνει υπόψη του την ποιότητα της ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Στην Ηγουμενίτσα, μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτές τις αρχές με την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, την ανανέωση των παλαιών κτιρίων και την προαγωγή της βιώσιμης μεταφοράς.

Ο Jan Gehl μας διδάσκει ότι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ζωτικής σημασίας για μια πόλη. Στην Ηγουμενίτσα, η εφαρμογή των αρχών του Gehl μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πιο ανθρωποκεντρικού περιβάλλοντος, όπου οι πολίτες μπορούν να απολαύσουν ασφαλείς και ευχάριστες περιοχές κυκλοφορίας, να συνδεθούν με την κοινότητά τους και να ενισχύσουν την προστασία του περιβάλλοντος. Με την ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων, πεζοδρομίων, πάρκων και πλατειών, η Ηγουμενίτσα μπορεί να γίνει μια πόλη που αναδεικνύει την κοινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Ας αναλάβουμε δράση και ας δημιουργήσουμε μια πόλη που βασίζεται στις ανθρώπινες ανάγκες και αξίες.

Σχόλια