Παππάς Ηλίας: Πέρδικα: Τοπόσημα, πέτρινα σπίτια και σεβασμός στην παράδοση πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες ενός μακροπρόθεσμου πετυχημένου τουριστικού μοντέλου

 



Αναγνωρίζοντας τα μειονεκτήματα που συγκεντρώνει η Πέρδικα εξαιτίας αμετάβλητων παραγόντων (φυσική θέση ,αρκετά μεγάλη απόσταση από τη θάλασσα από 7-10 χιλιόμετρα, υψηλό κόστος βελτίωσης του δρόμου προς Εθνική Οδό) και τη μη ύπαρξη εξαιτίας αυτού τουριστικής έλξης αντίστοιχης με των όμορων οικισμών της Ηπειρωτικής ακτής (Σύβοτα, Πάργα, Πλαταριά), πρέπει να επιδιώξουμε τη βέλτιστη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία θα διατεθούν

Η δημιουργία τοπόσημων με σεβασμό στην παράδοση και η διάσωση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής θα αναβαθμίσουν αισθητικά τον τόπο και θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τουρίστες οι οποίοι επιζητούν να αντικρίσουν μια διαφορετική εικόνα από τη συνήθη της χώρας τους και κυρίως εκείνο που δεν μπορούν να βρουν δίπλα μας ιδιαίτερα όταν μειονεκτούμε σε σχέση με τη εγγύτητα στη θάλασσα.

Η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομίας της Πέρδικας και η δημιουργία ενός μύθου θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν. Αυτό θα μπορούσε να συντελεστεί μέσω 2 στενευμένων έργων (όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα) και ταυτόχρονα την πλαισίωση αυτών με πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και γαστρονομικά δρώμενα με απόλυτη σεβασμό στην παράδοση.

Τα έργα αυτά είναι;

Α. της δημιουργίας μιας σειράς από βρύσες (παραπέμπει στην ιστορία του χωριού την εποχή που δεν υπήρχε νερό σε κάθε σπίτι και οι γυναίκες του χωριού πήγαιναν με τις στάμνες απέναντι από το γυμνάσιο για να το φέρουν στα σπίτια) μπροστά από το νέο κοινοτικό κατάστημα.

 Με τον τρόπο αυτό θα τονιστεί η σημασία που αποδίδεται στην συνέχεια των γενναίων ενώ ταυτόχρονα θα γεννηθεί και ένα τοπόσημο για την Πέρδικα που τόσο έχειανάγκη. Ακόμη, θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αναζωογόνηση της «πάνω πλατείας» που υποφέρει τα τελευταία χρόνια. Τέλος, θα προσέδιδε τόνους αρμονίας στον επισκέπτη, αφού ως γνωστόν το νερό γαληνεύει και ηρεμεί. Αντίστοιχο παράδειγμα προς μελέτη αποτελεί ο οικισμός Σπήλι του ΔήμουΑγίου Βασιλείου Ρεθύμνης που εμφανίζει κοινά μορφολογικά χαρακτηριστικά με την Πέρδικα και προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες για τα περίφημα βρυσάκια. Το νερό δηλαδή έχει δημιουργήσει ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, μέσω της ψηφιακής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δράσεις με αφετηρία το νερό με πολύ θετικά τουριστικά αποτελέσματα (παράδειγμα αποτελεί η έκθεση PLASMATA II από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αυτή την περίοδο στα Ιωάννινα)

Β. ολοκλήρωση της πλακόστρωσης των δρόμων που πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά, του δρόμου αριστερά του ΠΡΟ-ΠΟ, όπως και πίσω από αυτό που βρίσκονται οι ελιές, προς καφεκοπτείο και εκείνου που οδηγεί στο εργοστάσιο Ιλβανλίδη. Στο τρίγωνο αυτό περικλείονται αρκετά παλιά αρχοντικά σπίτια, άλλα αναπαλαιωμένα, άλλα σε κατάσταση αναπαλαίωσης και άλλα υπό την πρόθεση αναπαλαίωσης. (Ενίσχυση σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να προσφέρει το πρόγραμμα «Διατηρώ» που θα λειτουργήσει στα πρότυπα του εξοικονομώ και θα επιδοτεί την αναπαλαίωση διατηρητέων κτηρίων. Ακόμη, ο δήμος μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης της διάσωσης αυτών των σπιτιών, όπως η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, μέτρο που εφάρμοσε ο Δήμος Αρταίων. Φυσικά τα παραπάνω αφορούν όλα τα διατηρητέα σπίτια της Πέρδικας).

 Ακόμη υπάρχουν τέσσερα ιστορικά τοπόσημα του χωριού που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους: Το παλαιό πέτρινο σχολείο (του οποίου κατέρρευσε η πρόσοψη και πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί) , το πεσμένο τζαμί, το παλιότερο ελαιοτριβείο της περιοχής αλλά και η πέτρινη δεξαμενή του χωριού , τα οποία θα μπορούσαν να αναπαλαιωθούν, και να αποτελέσουν μια διαδρομή στην ιστορία της Πέρδικας, μια διαδρομή μεταξύ θρησκειών, ανθρώπων και περιβάλλοντος.

Έτσι θα πάρουν πνοή οι πιο παλιές χρονικά «γειτονιές της Πέρδικας» και θα αποκτήσει ταυτότητα, έστω και δευτερεύουσα, μετά τον ήλιο και τη θάλασσα το τουριστικό μας προϊόν. Η ταυτόχρονη αναβάθμιση και ουσιαστική ενίσχυση του λαογραφικού μουσείου, σε συνδυασμό με τη λειτουργία ενός υπαίθριου μουσείου λαδιού και ελιάς, τη δημιουργία γαστρονομικών ημερών με κύριο συστατικό το ελαιόλαδο και βραδιές γευσιγνωσίας ελαιολάδου και έστω μιας ημερίδας το χρόνο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό πακέτο για προσέλκυση επισκεπτών σε περισσότερους μήνες εκτός από εκείνους της τουριστικής αιχμής.

Τέλος, χρειάζεται άμεση σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό με τρόπο που να δημιουργεί άμεσα οφέλη και για τους δύο ( π.χ. μείωση δημοτικών τελών για όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πιστοποιημένα φυτικά και ζωικά προϊόντα από την περιοχή και ειδική σήμανση αυτών των επιχειρήσεων).



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις