Η Νεότητα είναι ικανή αλλά όχι αναγκαία συνθήκη επιτυχούς διακυβέρνησης

 

Οι δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 βρίσκουν αρκετούς νέους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και εγώ, να είναι υποψήφιοι αντιπρόσωποι των πολιτών του Δήμου Ηγουμενίτσας. Ως γεγονός, αποτελεί μια εξαιρετικά ευχάριστη είδηση καθώς διαψεύδεται αυτόματα η κρατούσα λογική περί απαξίωσης της πολιτικής από τους νέους και αδιαφορίας για τα κοινά και το μέλλον του τόπου.

Η ηλικιακή ανανέωση αποτελεί στόχο για τις δημοτικές παρατάξεις, αρκεί να συνοδεύεται από ποιοτικά χαρακτηριστικά στα πρόσωπα που έρχονται. Οι ενεργοί πολίτες επιζητούν τις παρεμβάσεις των νέων στο δημόσιο διάλογο, τη γνώση απλών και σύνθετων προβλημάτων, την εισαγωγή καινοτόμων λύσεων και την εξεύρεση καλών πρακτικών για διάφορα ζητήματα που λειτουργούν σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Οι νέοι λοιπόν οφείλουν να προσφέρουν προοδευτικές λύσεις που να απαντάν στα σύνθετα ζητήματα της καθημερινότητας και ταυτόχρονα να δημιουργούν μια αλλαγή παραδείγματος για την πόλη και τα χωριά. Όμως ελλοχεύει ένας βασικός κίνδυνος, εκείνος της μόνο κατ’ όνομα ηλικιακής νεότητας και της βαθιά συντηρητικής και παρωχημένης αντίληψης για την τοπική πολιτική.

Στην αντίπερα όχθη υπάρχουν άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση οι οποίοι δεν απολαμβάνουν το ηλικιακό προνόμιο της νεότητας, όμως αντιλαμβάνονται την τοπική πολιτική με εξαιρετικά σύγχρονους όρους αυτοδιοίκησης και κοινωνικής προσφοράς και έχουν να προσφέρουν αρκετά πράγματα. Εκείνοι είναι συνήθως καλά ενημερωμένοι για τα προβλήματα, έχουν τοπική κατάρτιση και μπορούν να δώσουν λύσεις εμπειρίας σε διάφορα ζητήματα. Είναι γεμάτοι όρεξη για προσφορά.

Το ερώτημα που ανακύπτει λοιπόν είναι: ποιο το ιδανικό μείγμα πολιτών για μια επιτυχημένη διακυβέρνηση;

Η απάντηση απλή. Το μείγμα δεν έχει ηλικιακά αλλά ποιοτικά κριτήρια. Χρειάζεται νέους με άποψη και αντίληψη της πολιτικής ως λειτούργημα και μεγαλύτερους με διάθεση για προσφορά και εμπειρία. Η παγίδα στην οποία δεν πρέπει να πέσουμε απλή. Δεν χρειαζόμαστε νέους μόνο κατ’ όνομα ή μεγαλύτερους μόνο κατά χάρη.

Σας καλώ λοιπόν να χρησιμοποιήσετε τα κριτήρια από τα δύο προφίλ που σκιαγραφήθηκαν παραπάνω και να κάνετε την επιλογή σας με αντικειμενικά, βλέποντας το μέλλον σας σε μια πόλη σαν την Ηγουμενίτσα. Αξιόλογοι συμπολίτες υπάρχουν και στους τέσσερις συνδυασμούς και σίγουρα κάποιος θα πληροί τα κριτήρια σας τα οποία θα πρέπει να είναι σημαντικά και αμερόληπτα. Ακόμη, χρέος όλων  μας είναι η ενεργοποίηση μιας ευρείας μερίδα συμπολιτών οι οποίοι απέχουν, επηρεάζονται όμως σημαντικά από τις αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε αυτές τις εκλογές καλούμαστε πρώτα να δώσουμε απαντήσεις στους εαυτούς μας και να αποδείξουμε πως η φαυλότητα της κοινωνίας δεν έχει θέση στους πολίτες του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Παππάς Ηλίας
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης
Υποψηφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» και Υποψήφιο Δήμαρχο τον Παναγιώτη Νταή

Σχόλια